Vidskeplighet i roulette

Vidskeplighet ligger i människans natur. Vi har en tendens att få för oss att allt möjligt kan hända oss i alla typer av situationer. Till exempel är vi livrädda för att gå under en stege, vi blir kritvita i ansiktet när en svart katt springer förbi över vägen och att ha sönder en spegel likställs med en atombomb. Det är hemska konsekvenser vi är rädda för, även om det inte finns några bevis på att någon av händelserna skulle föra med sig otur. Det är tron på en högre makt som påverkat oss på både gott och ont. Roulette, är som vilken annan aspekt i vårt liv, inte opåverkad av vår vidskeplighet. Spel är om något influerad av vår tro på det övernaturliga. Många spelare förlitar sig på sina ritualer, och många tror det kan påverka om det blir en förlust eller vinst. Tar du inte som spelare hänsyn till vidskepligheter i roulette kommer det minst sagt skapas en spänd spänning runt spelbordet.

Gamblers Fallacy

Någonting de flesta oerfarna roulettespelare, och även några erfarna spelare, faller för är gamblers fallacy. Det är någonting som sker när en händelse skett flera gånger i rad och spelaren därför tror att det motsatta måste ske, och därmed satsar på det istället. Spelaren tror då att chansen att kulan ska hamna i ett rött fack är mindre i fall det redan skett flera gånger i rad tidigare, och därför satsar de istället på svart. Just den tron är helt byggd på vidskeplighet i och med att harsardspel, alltså turspel, är helt baserade på slumpen. Sannolikheten ökar inte bara för att någonting händer flera gånger i rad.

Turnummer och ritualer

Just att ha ett turnummer, alltså viljan att satsa på ett specifikt nummer för att det ska ge tur och större chans till vinst, är väldigt vanligt. Det brukar vara vanligt i de flesta spel, och roulette är inte ett undantag. Men samma gäller här, roulette är ett spel som är baserat på slumpen. Chansen är inte större att kulan skulle hamna på ett visst nummer bara för att den har gjort det för dig tidigare eller för att du tycker om numret. Spelar du efter turnummer blir det snarare ett otursnummer, då du hänger upp dig allt för mycket på en siffra.