Fransk roulette

Det sätts ofta likhetstecken mellan den franska och den europeiska rouletten. Detta är dock inte helt korrekt; fransk och europeisk roulette spelas normalt med något olika regler. I grunden är det samma spel – det innefattar ett hjul med 37 fack (en grön nolla samt nummer 1-36 där hälften är röda och hälften svarta). Till hjulet hör också en spelplan på vilken spelarna gör sina satsningar. Här kan man satsa på färg, udda eller jämna tal samt nummer. Det går också att satsa på olika kombinationer av nummer, baserat på hur de är organiserade på spelbordet. Oddsen på satsningarna är desamma. Så långt är alltså spelen identiska.

Vad skiljer fransk roulette från europeisk?

Skillnaden består i två särskilda regler som kan tillämpas i fransk roulette - ”En Prison” och ”La Partage”. En Prison innebär att när du gör en jämn satsning och kulan hamnar på noll så ”fängslas” din satsning. Den stannar kvar på bordet för ytterligare ett snurr på hjulet och vinner du då får du tillbaka din ursprungliga satsning. Det är alltså en extra chans när spelet skulle vara förlorat i alla andra fall.

La Partage är en regel som tillämpas på satsningar med 1:1 i odds – alltså udda/jämna tal eller rött/svart. Om kulan landar på noll här får du direkt tillbaka hälften av din satsning. Därefter är spelomgången klar och du kan göra ett nytt försök.

Slutsats

De två ovan beskrivna reglerna gör fransk roulette till ett, statistiskt sett, bättre spel för spelaren än den vanliga europeiska varianten. Just eftersom reglerna ger spelaren fördel är det dock inte alla casinon som väljer att tillämpa dem så dubbelkolla alltid om dessa regler gäller för de erbjudanden om ”fransk roulette” du hittar.